+359 885 071 567

Германия: Брюксел греши за китайските слънчеви панели

Брюксел прави „сериозна грешка“ по отношение на митата за вноса на произвеждани в Китай слънчеви панели, заяви германският министър на икономиката Филип Рьослер.

„Германия винаги ясно е казвала, че германското правителство предпочитаме диалога вместо конфронтацията“, заяви той пред германския телевизионен канал АРД. Целта трябва да е „при всички случаи да се предотврати една търговска война“, добави той. По време на срещата през месец май в Берлин между китайския премиер Ли Къцян и германския канцлер, Ангела Меркел заяви, че иска да направи всичко „за да намери решение на дискусията“.

„Противниците на митническите такси имаха две години, за да намерят решение на проблема“, реагира от своя страна заместник – председателят на парламентарната група на социалдемократите Улрих Келбер.

По-рано днес Европейската комисия (ЕК) обяви влизането в сила на временни антидъмпингови мита върху вноса на произвеждани в Китай слънчеви панели за фотоволтаични инсталации. От четвъртък влизат в сила налози от 11.8% за тази стока в 27-те страни – членки.

Ако не бъде постигнато споразумение с Китай, митата ще се увеличат до 47.6% след два месеца. И ако отново не бъде намерен компромис между Брюксел и Пекин, от декември тези налози стават постоянни за срок от пет години.

Източник: news.expert.bg