+359 885 071 567

„Слънчева“ електроцентрала работи и след залеза

В края на миналата седмица електроцентралата Solana успешно премина финалните тестове и нейното комерсиално използване започна. Solana е създадена от компанията Abengoa и е една от най-големите електроцентрали, в които се използват параболични огледала. Размерите на новата централа не са малки: 7,8 квадратни километра, в които са разположени 3200 параболични огледала.

Solana - соларна електроцентрала

Мощността на Solana възлиза на 280 мегавата. Принципът на действие не е нов – параболичните огледала фокусират слънчевата светлина към тръби с топлинен носител, основната съставка на който е минерално масло. От своя страна, топлинният носител нагрява вода, която се превръща в пара, а парата задвижва турбини, създаващи електричество. Електроцентралата е построена в югозападната част на американския щат Аризона.

Електроцентралата е проектирана по такъв начин, че генерирането на електрическа енергия продължава до 6 часа след залеза на слънцето. Това е постигнато благодарение на вградения „топлинен акумулатор“, в който се съхранява нагрят топлинен носител. По този начин, тази електроцентрала се използва по време на пиковите натоварвания, които възникват в края на вечерта и началото на нощта.

В момента се водят преговори за цената на електрическата енергия от Solana и в края на този месец се очаква въвеждането й в непрекъсната експлоатация.

Източник: kaldata.com