+359 885 071 567

Шотландия одобрява инсталацията на най-голямата в света вълнова електростанция.

Шотландските министри са одобрили инсталацията на най-голямата в света вълнова електроцентрала около северозападния бряг на Люис в Шотландия. След като бъде завършена 40-мегаватовата централа ще има капацитет да захрани близо 30 000 домакинства.

Компанията за вълнова енергия Aquamarine ще може да започне инсталацията на машини за енергия от вълните „стрида“ в следващите няколко години – веднага щом необходимата инфраструктура бъде поставена.

Между 40 и 50 устройства „стрида“ ще бъдат пуснати в действие по продължението на брега при Лаг на Грейн, близо до Файвпени Борв, което се смята за една от най-добрите локации за производство на електрическа енергия от вълни в Европа.

Aquamarine Power е в процес на тестове на втория пълноразмерен модел, познат като Стрида 800, в Европейския Център за Морска Енергия (ЕЦМЕ) в Оркни и в момента произвеждат електрическа енергия към мрежата.

Главният изпълнителен директор на Aquamarine Power Мартин МакАдам каза: „Нашата разработка може да донесе значителен икономически принос на местното общество. В оркни, например, сме похарчили над 5 мил. британски паунда в местната икономика по време на инсталациата на първите две устройства Стрида и сме работили с над 40 местни компании като част от нашето обещание да набавяме по-голямата част от услугите и експертизата, които са ни необходими, на местно ниво.“

В Шотландия е 10% от Европейския потенциал за вълнова енергия и 25 % от морския ветрови потенциал и този от енергията на приливите и отливите.

Директорът на Световен фонд за дивата природа в Шотландия Ланг Банкс каза: „Тази новина е невероятен тласък за Шотландсия сектор на морски възобновяеми източници и ще постави Люис твърдо на световната карта, що се отнася до енергията на вълните.“ Банкс отбеляза обаче, че ако Шотландия иска да е водач в сектора на морските възобновяеми източници, трябва да се разрешат проблемите около преносната мрежа и разходите по преноса към Шотландските острови.